Kaptensgården

Kaptensgården

fredag 8 januari 2016

Färg, Tapet, kakel & klinkers

Två hela dagar har vi ägnat oss åt att fatta en massa beslut, stora som små. Trevligt göromål då vi tycker lika om så mycket!

Kakel, klinkers och tapeter är spikade. Budgeten går ihop sig med en hårsmån.. 

Boråstapeter, kollektion Falsterbo till sovrummet. 

Vänster, Fyrklöver fr svenskt Tenn i hallen o groventrén tillsammans m pärlspontspanel. Den högra, Vårklockor fr Svenskt Tenn till trapphuset o vitrindel i köket. 

Gula prickar till lillebror.

Och svarta till storebror. 

Nordic stone från Svenska kakel 30*60 ska ligga i groventré, hall o stora badrummet samt på vägg bakom badrumsmöbel. Nordic stone påminner om Öländsk kalksten. Då den endast finns hos Kakelspecialisten tar vi allt kakel därifrån. 

Till tvättstugan och duschhörnorna blir det Nordic Stone 15*15. Mörkare fog än på bilden, Antracit 66 går exakt ton i ton med plattan. 

Det blir vitt blankt kakel 10*20 till både kök o lilla badrummet. Nyfiken på vad det blir för pristillägg för sättning i halvförband. Nån som vet på ett ungefär??

Här försöker vi välja ut passande fog. Supro silvergrå 17 är nästan osynlig. 

I stora badrummet blir det stort vitt blankt kakel om 25*40 på tre väggar o sedan Nordic Stone på en. 

Efter detta gav vi oss även ut på jakt efter den perfekta GRÅ färgen.. Som nån skrev för ett tag sedan -Grå är det nya vita-  jag håller med! Som jag läst om denna luriga färg. Väggarna får absolut inte på något sätt dra iväg mot blått eller lila. 

Vi har (nog) bestämt oss för att måla med  NCS kod; S 3502Y (varmgrå). Den färgnyansen gör de Stockholmsvita snickerierna (S 0502Y) mindre gula o mer vita. Exakt det vi önskar! Så med andra ord, där vi inte har tapet, pärlspont eller snickerier målar vi grått - inte vitt.  

Slutligen åkte vi en tur till Åkersberga vedspisar igen. Vi diskuterade gjutjärnsspis till matrum o kamin till vardagsrummet. Vi hittade en ny dekorativ, lagom stor betongkamin. Nu inväntar vi offert. 

Eftersom vi inte är helt säkra på vad vi ska ha beslutade vi att flytta tillluftsröret till förrådet under trappen. Detta för att inte låsa oss redan nu vid exakt placeringen längst tänkt vägg. Vi uppdaterade även dimensionen från 100 till 160 mm på röret för tillluften för att vara på den säkra sidan. Pratade med mark- och grundkillarna om ändringen, inga problem. 

 Nordpeis Praha, betong ända upp till tak. 

Oavsett vad offerten visar kommer vi avvakta tills vi flyttat in. 

Så nu är vi redo att börja jobba på måndag efter tre veckors ledighet. Om sex veckor är huset på plats, hoppas vi. 

Trevlig helg! 

11 kommentarer:

  1. Vad kul och vilka fina val! Har ni fått reda på hur många kvm kakel och klinker ni ska ha? Eller målarfärg och tapet?

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Färgen ingår. Tapet har vi räknat ut och sedan köper en målarkompis tapeterna åt oss när det närmar sig. Klinkers (inte så svårt 😜) och kakel har vi uppskattat. Men vi har bestämt oss för Kakelspecialisten, plattsättaren beställer det han behöver hoppas jag.

    SvaraRadera
  3. Vad kul att få se era val! Ser fint ut:) För oss kostade sättning i halvförband 2000 kr extra per badrum om jag minns rätt. Vi valde färgen 3502-Y där vi har målat i våra badrum. I stora delar av det övriga huset slutade det med 1502-Y20R dvs en ljusare grå variant.

    SvaraRadera
  4. Tack! 2000 kr extra känns överkomligt, var rädd för att det var dyrare. Ska ha ditt pris som riktvärde. Den sistnämnda färgen är också väldigt fin, tittade en del på den men vad händer m det rödapigmentet? Hur upplevs snickerierna mot den? (Forfarande Mindre guleffekt som det blir med 3502Y?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mindre gult upplever jag då xxxx2-Y20R betyder att 2% bryter i färg där då 20% är i Rött och resten 80% i Gult. Så skillnaden mot bara en Y brytning där 100% av färgbrytningen går i Gult blir att man får in en gnutta rött däri. Vi hade själva jätte svårt att välja mellan 1502-Y eller 1502-Y20R och velade in i det sist. Men nu är färgen uppe så det blir spännande att se resultatet sen när listerna kommer upp:)

      Radera
  5. Spännande, håll mig uppdaterad! Upplever du 3502Y väldigt mörk i badrummet? Ser snyggt ut på bilden men kanske lite mörk som hetväggar... Blir galen på det här, vill ju inte att det blir för mörkt bara en tydlig grå brytning..

    SvaraRadera
    Svar
    1. O jag känner igen det det. Man kan bli helt galen av att tänka på färg och toner och pigment:) Själv skulle jag nog känna att 3502Y skulle bli för mörk för väggarna överlag i hela huset. Vi stannade själva på 1502 men i barnrummet valde vi något mörkare 2002 eller 2502 minns inte nu...Men det beror ju helt på vad man är ute efter:)

      Radera
  6. Du nämnde i ett inlägg att ni hittat en vedspis under torpet. Gick den att återanvända? (hittade er blogg/Insta häromdagen och försöker läsa ikapp)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, kul att du hittat hit. Tyvärr gick spisen inte att återanvända, den är alltför bucklig o tilltygad.

      Radera
  7. Hej
    Så fina prickiga tapeter ni valt! Var kommer den gula från?

    SvaraRadera
  8. Det blev inga prickar hemma hos oss till slut. Tapeterna är iaf fr Ellos o är väldigt fina ��

    SvaraRadera