Kaptensgården

Kaptensgården

lördag 16 januari 2016

Första fakturan

Hittills
Nu har första fakturan anlänt från grundentreprenören, allt helt enligt plan. 
Det är en spännande resa och vi lär oss mycket. En del saker har jag noterat som skulle varit bara att haft kunskap om innan. Här kommer lite kort info till er som  kanske just påbörjat er resa mot drömhuset.

1. Det ingår grus! 
I kontraktet för huset ingår det grus till grunden. Detta var i vårt fall inte specificerat men när vi frågade vår säljare var det 138 ton till huset och 35 ton till carporten. Är det mycket?? Nej det är det inte. I grunden räknar husföretaget med ca 1 ton grus per kvadratmeter bottenplatta. Detta är det absolut minsta man behöver. Med andra ord räkna med att det kommer gå mer, mycket mer för det flesta av er när ni ska bygga hus. Vi frågade och fick en uppskattning tidigt i processen vilket har hjälp oss när vi kalkylerat. Totalt fick vi fylla 385 ton grus innan de började använda gruset som ingick i avtalet. 

2. Det ingår rör!
Det ingår rör för vatten, el och avlopp. Bra. Men detta var i vårt fall beräknat till max 10 meter från huset. Detta var det ingen som nämde något om förrän grävaren stod där. På ritningen står det klart och tydligt att vårt hus ligger 19 meter från vägen... Så redan innan vi skrev på kunde vi fått info om kostnaden för denna, tycker jag. Några extra meter för avlopp mm är inte direkt billigt. 

3. Sprängning!
Att spränga kosta alltid. Vad är dyrt och vad är billigt kan man fråga. I vårt fall visste vi att det skulle behöva sprängas men ingen kunde innan ge ett pris. Vi tog höjd för en del och hoppades sedan att det skulle bli mindre är 100 000, för det verkade vara någon form av minimum... Samtidigt som vi läste om oplanerade sprängningar för flera hundratusen hos andra.

Vi sprängde en ca 20 kvm stor yta under huset, ca 1 m djup. Sedan blev det sprängning för LPS och rörgrav för vatten och avlopp. 
Vi hamnade till slut under summan vi räknat med. Så här har vi inga konkreta råd förutom att ta i när ni räknar med sprängning. Det är roligare att ha pengar över i slutet än tvärt om. En kostand som är säker är dock att varje fastighet som gränsar till din tom med mindre än 50m måste kontrollbesiktigats både före och efter sprängning. Pris 5000 SEK/fastighet.

4. BK2.
Vid leveran av grus till tomten. Undersök vilken typ av väg som lastbilarna ska köra på. Vår väg var klassad BK2 (4,5 ton axeltryck) med detta menas att bilarna inte kan köra med fulla last utan måste köra med halva mängden ( om de bryter mot detta får åkeriet böta). Detta betyder fler lass och högre kostnad. 

5. Tilluft till kaminen.
Tilluft till en eventuell kamin ingår som standard från Eksjö. Mycket bra då dagens hus är så täta att det inte går att elda på ett bra sätt utan att ge kaminen/elden extraluft utifrån. Det ingår ett rör som är 100 mm i diameter. Den diametern funkar till en vanlig Conturakamin men om ni som vi kanske vill ha en annan kamin kan det vara värt att kolla upp innan vad den behöver för dimension på tilluftsröret. Max är 160 mm då kan man bygga in vilken kamin/kakelugnsom helst. Men om man vill ha ett 160 rör påverkar det grundes konstruktion. För oss blev resultatet av detta att vi drar in två stycken 100 mm rör till en och samma kamin. Det blev billigast så helt enkelt och de som ska installera kaminen får sedan tratta ner det till 125 som vår kamin kommer kräva. Om vi nu inte ska ha två..

6. Extrarör för el utomhus. 
Vi ville ha el till lekstugan, stolpbelysning och förråd. Enkelt så gräver grundentreprenören ner detta. Arbete och material kostar ca 250 sek/m OBS då är det alltså inte elkabel i slangen utan bara slang...


8 dec 2015

10 dec 2015

19 dec 2015

14 jan 2016










5 kommentarer:

  1. Mycket bra och informativt inlägg! Otrolig mycket grus det kan gå åt! Blir spännande att se dom kommande veckorna hur det blir för oss.

    SvaraRadera
  2. Jösses vad med förarbete! Jättebra sammanställning - ni verkar ha grym koll ��
    Själv har jag inte ens orkat gå igenom specen från grundfirman än, men fick lite inspo till det nu!
    Dock har ju vi sluppit både sprängning, vägbekymmer och extra rördragning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt, det här med sprängningen var nervöst. Hade inte fått en hint om vad det kunde kosta, bara att det kunde bli dyrt. För en gångs skull blev det billigare än vi räknat med. Inte ofta det är så..

      Radera
  3. Mycket bra info här som vi absolut tar med oss! Tack! En fråga bara, vet du hur mycket "matjord" grävaren grävde bort för att sen fylla upp med makadamen? Förstår att ni fått spränga en del men ni kanske hade sand/jord/ler-mark någonstans? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mikael, De gräver bort ca 40 cm innan de sedan börjar fylla upp med grus. Men det varierar ju beroende på sluttningen på tomten.. Sprängstenen återanvände vi som fyllnadsmassa. Ingen jord har lämnat tomten utan vi har använt allt för få till höjdskillnader o fylla sluttningar mm. /sandra

      Radera