Kaptensgården

Kaptensgården

måndag 28 mars 2016

El

En skönt påskhelg är över. Idag fick vi en hel del gjort på tomten. Vi var ute i det fina vädret och krattade den lilla del av gräsmattan som inte är sönderkörd. Satt upp nät kring våra blommor och jordgubbar, för att förhindra att rådjuren äter upp dem. Vi gödslade lite och åt glass i solen. Fantastiskt trevlig känsla att sitta och äta glass i vårsolen mot en varm husvägg och fantisera om altan, grönska och mer som. 

Men som rubriken tyder och som vi angett i tidigare inlägg har vi haft vårt första möte med elektrikern. Ett möte som skulle visa sig bli längre än vi trodde. I ca 2 timmar gick vi igenom el och tillval ute och inne. i slutändan hamnade vi på en summa ca 10 000 över budget. Vilket vi kändes ok med tanke på de tillval vi gjort som vi ej budgeterat med. 

Vi började med Ip/Tv (internet) - inga konstigheter. Vi kommer ha fiber in i huset och det ingår dragning av internet till 9 stycken punkter (rum) i huset som standard. Det ingår 5 stycken kompletta installationer med dosa i väggen i de övriga 5 ingår det framdragning och håltagning, hålet täcks sedan av ett lock i väggen. Inget konstigt med de. När allt är draget ska vi meddela på vilka platser vi vill ha dosa respektive lock. Vårt sovrum och killarnas känns vi struntar i TV men det är bra att det finns framdraget till den dagen killarna ska ha dator på rummet. Vi kommer även installera en router för trådlöst Wifi, som kommer från vår fiberleverantör. 

Utomhus.
Det ingår 7 stycken framdragningar för lampor. Vi ökade på detta med 3 extra och la till styrning med Astronomiskt tidur (2200 sek för tiduret). Tiduret gör att vi kommer kunna ställa in utomhusbelysningen automatisk och att den sedan kommer sköta sig själv. Något som både vår granne och bekant elektriker rekommenderade. I samband med detta fick vi lägga till styrning för lamporna på baksidan. Vi vill kunna släcka lamporna på baksidan när vi är hemma i fall de bländar när vi se på Tv eller gör annat. Då behövdes det en 5-ledare och inte en 3-ledare i väggen mm ..... ja ni fattar... massa elektriker snack....

Till carporten var det inte projekterat någon ytterbelysning?? i övrigt vad den mycket bra projekterade med 2 uttag á 2 kontakter samt 4 framdragningar för lampor i taket. Vi valde till 3 stycken framdragningar för ytterbelysning i carporten som ska styras med samma astrour som huset - vilket krävde en ytterligare kabel från huset till carporten. Lamporna i taket i carporten kommer styras av en sensor - så när vi kör in bilen tänds lampan :-)

Utvändigt valde vi även till jordade uttag. 2 på baksidan, 2 på framsidan och 1 vid groventrén som vi valde att säkra upp till 16 A - bra om man ska köra en eldriven kap eller vedklyv mm. 

Invändigt ingick det enligt Eksjöhus standard 4 vägguttag ca 1-2 lamputtag ovanför fönster samt strömbrytare. I kök och matrum ingick det 3 strömbrytare vardera mm. Vi valde att byta ut alla strömbrytare till dimmers förutom i våra tre klädkamrar. 

Totalt blev det 26 LED spottar
4 i lilla WC nere - kommer kompletteras med en lampa vid spegeln (se tidigare inlägg).
7 i hallen 
2 i groventrén 
6 i köket - vi kommer komplettera med en sportligtskena och en väggfast spotlight samt en Kvist ovan köksö.
5 i stora WC på plan 2 
2 i allrummet uppe (ovanför dörren till badrum och sovrum)

Kvist & spottskena fr Örsjö

Sen blev det en handukstork i badrummet uppe och en massa flytt av eluttag och dimmers.

Vi förbereder också med rör i väggen för kablar till TV - så man slipper se alla kablar efter väggen. 

Det blev också extra elkontakter i köket, en lampa i skafferiet och ett lamputtag för vägglampa vid bänk. 

Lampa i kaklet i smygen ovanför kaffebryggaren. 

Vi la också till två små spottar (typ fönsterspott)  i den platsbyggda hallmöbeln, dessa kommer styras av en separat dimmer.

Till veckan måste vi återkomma med vissa (3) höjdangivelser så elektrikern vet var vi vill ha de sista detaljerna.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar