Kaptensgården

Kaptensgården

torsdag 29 december 2016

Ett halvår har gått..


Och vi stormtrivs i huset! Bloggandet har kommit av sig fullkomligt eftersom vi är ute ur nybyggarbubblan. Känns skönt att livet är här o nu igen o inte i en framtid när målet är uppnåt. Vi levde så ganska länge, bodde provisoriskt i nio månader o innan det var vi så påväg o hade mentalt lämnat det gamla sedan länge. 

Återigen vi trivs, vi fixar o donar här hemma. Haft vårt första barnkalas i huset, en stolt 5-åring visade upp sitt alldeles egna rum för sina små vänner. Samma vänner som med förskolan följt husbygget, tittat på grävmaskiner o ätit picknick i carporten. Första julen i huset kändes förstås alldeles extra speciell, på alla sätt o vis. Lite overkligt emellanåt. För ett år sedan i juletid var torpet rivet o tomten såg ut som en sargad lerpöl.

Men nåt vi också blivit varse är att bygga nytt hus genererar en hel del kostnader även när man väl är på plats. Inte i jämförelse med husbyggar-räkningarna, de slog ju allt! Men adventsljusstakarna var på tok för få. Ett gästrum kräver extrasängar o eftersom allt är så fint och nytt här hemma måste även gästrummet få fina grejer.. och så där fortsätter det. 

Vi hann till största delen klart utomhus, iallafall på entréIdan innan hösten kom.  Vi ska sätta en häck ut mot gatan sen får det duga tillsvidare. Däremot på baksidan/tomtsidan ska vi bygga altan till våren. Förhoppningsvis kommer vår käre snickare tillbaka i april/maj så vi blir färdiga i början av sommaren. Vi funderar på att integrera ett växthus/uterum i altanen. Har hittat flera modeller som skulle kunna göra sig fina. Om inte annat får det bli en pergola. Plånboken får avgöra helt enkelt. Tomten på baksidan av huset repade sig ganska fint efter alla fordon o den nya gräsmattan vi rullade ut växte ihop med det sådda gräset. Som ni förstår väntar vi innerligt på våren! 

Lägger upp lite nya bilder, oserterat o rörigt! 
Till julafton blev det barmark..
Ett av våra klokaste val när det kommer till förändringar exteriört var att byta bort  alla krusidulliga räcken (men ändå behålla viss snickarglädje vid entrén) 

Badrumsfönstret är en storfavorit! Vår minsting hamnar ganska ofta i kökssoffan för en tupplur. Första gången vi köpt en gran som är 2,5 meter! 


Vi blev intervjuade av tidningen 
Vårt nya hus tidig höst, i november kom tidningen ut! 

Skriver mer på det nya året, Gott nytt år! 25 kommentarer:

 1. What a beautiful house!
  Ruud & Kass, Amsterdam

  SvaraRadera
 2. Hej! Hur ser ert entréplan ut på en ritning? Nyfiken på det då jag ser att köket har fått större yta. Mvh Ulrika J Olofsdotter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika,
   Se inlägg fr 9 juni 2015 där finns planritningen för undervåningen.
   Det vi har förändrat är; bort med balkongdörr mot verandan, förlängt väggen mellan kök o hall för att rymma kyl o frys. Öppnat upp köket mot tillbyggt burspråk/glasverandan som vi har som matrum. Vår köksyta motsvarar kök+ matplats i orginalritning. Kika på ritningen så ser du! Ska du bygga Kaptensgården?
   Med vänlig hälsning, Sandra

   Radera
 3. Hej! Först måste jag säga att ert hus ni har valt är helt underbart fint, jag blev helt kär i den!!
  Vi funderar stark på att välja ett likadant hus. Min fråga är om taket i sovrummen blir väldigt låga och tar bort mycket av ytan? Min man gillar snedtak men jag är mer skeptisk. Mvh Fabiola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack, så roligt att du tycker om vårt fina hus!

   Jag kände lite som du till att börja med ang snedtaken.. men brytningen är på 1,50 vilket gör att det påverkar vare sig intrycket eller möbleringen negativt. Som ex i Master B är snedtaket endast vid sidan om det stora fönsterpartiet med balkongdörren. Rummet är gigantiskt så det sneda taket ramar bara in rummet.

   Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bygga just Kaptensgården i två fulla våningsplan, då går man miste om husets hela charm, dvs takvinklarna i det två huskropparna. Huset är redan idag väldigt högt, så jag tror intrycket blir fel med två fulla våningsplan. Övervåningen är rejält tilltagen. Lycka till! Hör gärna av er om ni kommer igång med husbygge, alltid kul att följa!

   /Sandra

   Radera
 4. Vi har haft husbyggartankar ett tag och inte riktigt kunna bestämma oss/komma överens om hustyp. Tills vi hittade till Eksjöhus och upptäckte din blogg! Helt fantastiskt! Och med de smarta ändringarna i planlösningen. Vi har nu börjat våran process och vi kommer att utgå mycket från hur ni har gjort samt komplettera med en utbyggnad vid groventrén för att få större utrymme till grovkläder samt ett utrymme för klädkammare intill tvättstugan. Ska bli så spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så roligt att ni ska bygga kaptensgården! Vi är så nöjda, mer än nöjda. Med allt faktiskt. Förutom att vi glömde bort att förbereda placeringen för ventiallationen. Ska sätta in torkskåp nämligen, finns ingen att skylla på än oss själva.

   Köket, matrummet, vardagsrummet är helt fantastiskt. Så rymd men ändå avgränsat. Stort lycka till! Var ska ni bygga förresten?

   Hälsningar,
   Sandra

   Radera
  2. Hej igen,

   Vi har en sjötomt strax norr om Uppsala. Vi köpte det som fritidsboende men har nu bestämt oss för att bosätta oss där permanent.

   Hade ni Totalentreprenad? Man får känslan i din blogg av att ni gjorde en hel del samordning själva...

   Hur är rymden i det övre allrummet? På ritningen känns det väldigt litet och vi har funderingar på om vi ska offra lillrummet innanför för att få en rymligare sällskapsyta. Kan tänka mig att barnen (nu 10 och 7 år) kommer att vilja hänga där med sina kompisar.

   Hälsn
   Lena

   Radera
  3. Å det är inte så långt härifrån! Om ni vill komma o kika så gå via er säljare så ordnar de med sånt. Ni är välkomna!

   Lilla allrummet är litet. Vi har sett till att väggen mot lilla rummet inte är bärande ifall vi får för oss att öppna upp. Vi vill i dagsläget ha 4 sovrum uppe. Men allrummet är supermysigt! Tror det blir barnens o att vi kommer hålla till nere så småningom, våra barn är fortfarande små.

   Eksjöhus har inte Totalentrepenad.. de har delentrepenad, dvs flera avtal skrivs med resp underleverantör. Eller tre avtal, med Eksjöhus, bygg o mark/grund. Vår byggare använde sig sedan av underleverantörer som vi direkt förhandlade med, dvs VVS o elektriker. Funkade så bra, ett gäng som arbetat ihop säkert 10 år. Det vi ordnade med själva var grejer utöver som vi förhandlade med byggaren, dvs vissa snickerier som inbyggda hyllor, socklar, platsbyggd hallmöbel mm. Allt gick smidigt men det är nog avgånget av byggfirma skulle jag tro!

   När drar ni igång?
   /sandra

   Radera
  4. Vi kommer så gärna och tittar! Ska ta upp det med våran säljare.

   Vi har precis skrivit på det första avtalet så att Eksjöhus kan börja med bygglovsprocessen så något startdatum har vi ännu inte. Huset kommer att byggas på en strandtomt så vi måste också först ta oss igenom strandskyddsdispensen. Men våran förhoppning är att vi kan flytta in någonstans höst/jul 2018.

   Känns väldigt långt fram just nu men det är hur mycket som helst att bestämma med det nya och framförallt få till en bra försäljning av vårat nuvarande boende.

   /Lena

   Radera
  5. Ja det är ett pyssel innan man är igång. Vi påbörjade processen 2013-2014, sålde vårt hus hösten 2015 o flyttade in i vårt hus sommar 2016. Men ni har en rolig resa framför er!

   Radera
  6. Jag har nu pratat med våran säljare och han vill gärna att du mailar honom så att vi kan få komma och titta på erat fina hus. Vore toppen om du ville ta den kontakten. Han nås på bjorn.ronnings@eksjohus.se
   /Lena

   Radera
  7. Nu har jag svarat min säljare!

   Radera
  8. Toppen! Tack för hjälpen!

   Hoppas vi får tillfälle snart att komma och titta.

   Radera
 5. Hej! Vilket fantastiskt hus ni byggt! Jag och mannen har precis börjar resan mot ett hus, vi har träffat lite olika leverantörer men ännu inte hittat rätt. Jag har snöat in mig på vinklar och taklutningar, vill verkligen få den där rätta klassiska känslan när man tittar på huset. Ert hus ser väldigt balanserat ut på alla bilder, vet du vad ni har för grader på taklutningarna? Är det samma på båda takkuporna? Mvh Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna! Tack för fin feedback. Huset är fantastiskt med alla sina vinklar, vrår o takkupor. Har dessvärre inte taklutningen. Maila Eksjöhus o fråga. De är väldigt hjälpsamma. Innertaket bryter på 1,5, lite högre väggliv än i vanliga 1,5 plans hus i vilket fall. Lycka till! /Sandra

   Radera
 6. Hej igen,
  Vi är nu på gång med att planera köket hos Vedum. Jag har angett önskemål om att ha ett liknande hörnskafferi som ni har valt. Enligt Vedum så behöver vi i så fall flytta på fönstret för att få plats med deras standardvariant. Hur gjorde ni? Platsbyggt eller flyttade ni på fönstren?
  Med vänlig hälsning, Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena,
   Det var inget problem för oss. Platsbyggdes inte, fönstret är inte justerat.

   /sandra

   Radera
 7. Hej.
  Måste säga att ert hus är helt fantastiskt. Själva har vi bestämt för 10 år sen att det blir nybygge. Äntligen har vi bestämt oss för kaptensgården så nu är det bara att vänta på att kommunen släpper tomterna i området vi vill till.

  Har tittat i din blogg så många ggr att jag tappat räkningen ☺️.
  Vi kommer "stjäla" burspråket och ett större kök från er ritning. Där ni har kyl och frys ska vi däremot bygga en extra vägg för att få ett riktigt stort skafferi att gå in i, sen bygger vi in micro/ugn i hörnet där ni har skafferi.

  Allrummet på övervåningen kommer bli större och ett sovrum försvinna. Men kanon med klädkammare i båda "barnrummen". Dom ska behållas. ��

  //Nea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nea! Kul att ni också fallit för Kaptensgården! Världens vackraste o mest funktionella hus. Vi är nöjda med allting!
   Har sett skafferilösningen hos en annan ny kaptensgården som snart levereras. Inget vi saknar då hörnskafferiet är gigantiskt men er variant är väldigt rar visuellt.

   Klokt att låta allrummet vara större, vi har avlastat väggen emellan allrum/ sovrum för att lätt kunna riva den om/ när vi inte behöver det lilla sovrummet.

   Hoppas ni blir lika nöjda som vi! Var ska ni bygga nånstans?

   Känner att det snart är dags för ett nytt inlägg här, var länge sedan! /sandra

   Radera
  2. Åh spännande med ett till som valt större skafferi. Finns det någon blogg till den byggaren?

   Vi ska bygga strax utanför Linköping. Är just nu i startskedet och ska välja vilka vi vill bygga med. Så småningom blir det försäljning av vår nuvarande bostad så vi får loss pengarna. Sen vänta in kommunen med tomterna =)

   Vi tänkte lika som ni fast tvärtom, behöver vi ett till sovrum i framtiden kan vi bygga upp en extra vägg då.

   Ja ett nytt blogginlägg vore jätteroligt.

   /Nea

   Radera
  3. Finns på instagram husetihornet villamayer
   Minns inte vad den tredje heter. Bloggar tror jag inte finns..

   /sandra

   Radera
 8. Hej
  Vi håller på att välja kök hos Vedum till vårat nya hus. Bara undrar om den bänkskivan ni valt i köket är från Vedum? Va heter den isåfall? Väldigt snygg!! /Figge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hej!
   Bänkskivan finns i beställningssortimentet, heter Metallina. Håller med, väldigt fin!

   Radera