Kaptensgården

Kaptensgården

måndag 24 augusti 2015

Beslut och fler beslut.

I dag fick vi besked, vår ansökan om borrning för bergvärme är godkänd. Detta till den nätta summan av 3750 SEK. Handläggningstiden blev ca 6 veckor, vilket berodde på semester för handläggaren. Vid påstötning under förra veckan fick vi sedan besked klart på en dag. 

Bygglovshandläggaren meddelade även idag att hon måste skicka ut 

"underrättelse till grannarna för tillfälle till yttrande om enbostadshusets avvikelse från detaljplanen vad gäller byggnadshöjden"

Vi som trodde att huset var godkänt och att vi endast behövde ändra carporten. Se tidigare inlägg om detta.

Vid extra uppmätning av bostadshuset konstaterades att huset är 6,6 m högt och detaljplan samt situationsplanen säger att det får vara max 6 m. Vi kan få dispans på höjden om inga grannar väljer att yttra sig. Detta försenar processen med bygglovet ca 1 månad i vanliga fall. Efter samtal med bygglovshandläggaren så verkar det kunna gå lite snabbare. Grannarna eller rättare sagt "alla" som äger mark som angränsar till vår tomt, plus vägföreningen, har 14 dagar på sig att inkomma med synpunkter. Om inget anmäls till Komunen skriver handläggaren på bygglovet dag 16 då allt annat är klart. 

Efter att bygglov meddelats ska ett tekniskt samråd hållas där vår kvalitetsansvarig ska närvara och byggnadsnämnden ska därefter lämna startbesked innan byggnationen får påbörjas.

Komunen meddelar även att:
"För samråden, arbetsplatsbesök och eventuella övriga tillsynsbesök tas avgift ut enligt fastställd taxa utöver lovavgift, utstakning och lägeskontroll." Vilket vi redan visste. Dock är detta beslut inte lika billigt som för bergvärmeinstallationen. Bygglovet kommer kosta oss ca 75 000 SEK.  Kan tyckas att det borde vara en och samma taxa i hela landet vad det gäller vissa kommunala avgifter. Men icke. 

Eksjöhus är som tur vana att arbeta under dessa förutsättningarna och planerar produktionen av huset i fabriken för fullt. Eksjöhus behöver bygglovet 5 veckor innan byggstart. Så de är inte stressade över kommunens piruetter.  Vi inväntar leveransbesked från dem nu och tänker positiva tankar! 
/Egon 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar